Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

ΠΡΟΩΡΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗ

Σα να μη ζούμε έτσι και αλλιώς σε εποχές πολύ πονηρές, υπάρχουν συμπεριφορές ατόμων που ενισχύουν τη διαδικασία της πρόωρης σεξουαλικής ωρίμανσης σε παιδιά μικρής ηλικίας. Με μεγάλη ευκολία βλέπω στο θεραπευτήριο γονείς να βάφουν τα νύχια των κοριτσιών τους από τη ηλικία των 4 ετών και πραγματικά προσπαθώ να φανταστώ τα κίνητρα και τις επιδιώξεις μιας τέτοιας πράξης. Γιατί θεωρώ πως αυτές οι συμπεριφορές καταγράφονται στη μνήμη των παιδιών, αλλοτριώνουν το ψυχικό τους κόσμο και επηρεάζουν την μετέπειτα τους πορεία.
Προσπαθούν να αποδείξουν τι οι γονείς με αυτές τις ανοησίες; Την ανικανότητά τους να τιθασεύσουν τα θέλω των παιδιών τους; Αυτό φαίνεται και δε χρειάζεται τόσο χαρακτηριστικές αποδείξεις. Τη διάθεσή τους να δημιουργήσουν ένα παιδί έτσι όπως θα ήθελαν αυτοί να είναι ο ευατός τους; Γιατί η προσπάθεια ανάδειξης του παιδιού πρέπει να έχει βάση την εξωτερική του ομορφιά και ωριμότητα αντί ενός ισορροπημένου εσωτερικού κόσμους και μιας ειίκρινούς παιδικής συμπεριφοράς;
Το θέμα είναι ότι αυτή η πρόωρη ωρίμανση θα έχει αντίκτυπο αργότερα στη συμπεριφορά του παιδιού, και θεωρώ αδύνατο αυτό το κορίτσι να γλυτώσει από την κατάπτωση στις εύκολες, γρήγορες, ημερήσιες σχέσεις και από μια διαρκή επιβεβαίωση της σεξουαλικότητάς του. Κάτι που πάντα φέρνει μια ανασφάλια συναισθηματική και οδηγεί στην απώλεια της εσωτερικής ισορροπίας.
Μα οι γονείς δε σκέφτονται τόσο μακρυά, τους φτάνει να ακούνε όμορφα λόγια για το πόσο περιποιημένα είναι τα κορίτσια τους και ας λένε οι τιμητές από μέσα τους "σαν μεγαλώσει αυτή η μικρή θα γίνει..."!
Δεν είμαι συντηρητικός γιατί δεν είναι συντήρηση ο σωστός τρόπος διαπεδαγώγησης των παιδιών μας, γιατί είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να περνάν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους μοιάζοντας, νοιώθοντας και συμπεριφερόμενα σαν παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: